Wanneer een dierbare in de laatste fase van het leven is, kan dit gevoelens van onmacht en verdriet oproepen. Je wilt graag helpen, maar weet niet hoe. Het verdriet van dierbaren, je eigen verdriet en de gevoelens van de stervende persoon kunnen overweldigend zijn. Vaak worden deze emoties weggestopt en verloopt de aanwezigheid bij een stervende in stilte. Handen worden vastgehouden, maar gevoelens worden niet of nauwelijks gedeeld. Juist op dit moment kan de frequentie van o.a. klankschalen een waardevolle bijdrage leveren aan zowel de stervende als de naasten.
In de laatste levensfase kunnen klanken ons diep raken, vreugde schenken, troosten, herinneringen oproepen en verstillen. Een samenspel van klank en trilling ondersteunt het proces van loslaten. Pijn en lijden komen op de achtergrond en de klanken brengen rust en harmonie. Ook voor geliefden en nabestaanden biedt dit steun en verlichting.
Vanuit haar zorgachtergrond als verzorgende IG heeft Arina zich altijd nauw betrokken gevoeld bij de laatste levensfase van haar cliënten/bewoners. Door de jaren heen heeft zij zich steeds meer bekwaamd in het begeleiden van een waardevol afscheid voor zowel de stervende als directe naasten. Toen zij de kracht van frequentie leerde kennen wist ze meteen dat ze deze kennis wilde inzetten voor de stervenden. De klankbegeleiding kan thuis, in het ziekenhuis, in een hospice of in een verzorgingshuis voor ouderen worden gegeven. Hierbij wordt gekeken naar de situatie waarin de stervende zich bevindt en wordt er maatwerk afgestemd met de betrokkenen.
Kwaliteit van leven is het belangrijkste uitgangspunt, zelfs in de terminale fase. Hoewel het misschien vreemd lijkt om in deze fase over kwaliteit van leven te spreken, is het van belang om te beseffen dat de stervende nog steeds aanwezig is en vasthoudt aan het leven. Voor ieder mens is het van belang om met respect behandeld te worden. Al lijkt het of de persoon in de terminale fase ver van ons weg is, we kunnen niet met zekerheid zeggen wat hij of zij beleeft.
Mogelijk ervaren directe naasten een vorm van gevoelsuiting die van belang kan zijn in hun rouwproces. De stervende kan het gevoel van directe nabijheid ervaren in een rustgevende en ontspannende sfeer, wat zorgt voor een zo aangenaam mogelijk afscheid.
Wellicht zal palliatieve klankbegeleiding in de toekomst steeds vaker worden ingezet, zodat familieleden, naasten en medewerkers in verpleeghuizen, verzorgingshuizen, hospices of ziekenhuizen met meer diepgang kunnen aansluiten bij de belevingswereld van personen in hun laatste levensfase.
Wil je meer weten over deze speciale manier van begeleiden, neem dan contact op met Arina via arina@deverstilling.com.